8.6 C
Slovakia
štvrtok, 25 júla, 2024
spot_img

Majú sa hudobníci báť AI (umelej inteligencie)?

spot_img

Rýchly rozvoj umelej inteligencie v hudobnej sfére je nezadržateľný a hudobníci by mali pozorne sledovať technologický pokrok. O tejto téme sa vedú diskusie už dlhé roky a existuje mnoho vedeckých článkov, podcastov ako: The future of generative AI is niche, not generalized od Kena Mugragea, How Generative AI Is Changing Creative Work od Thomasa H. Davenporta a Nitinu Mittala, Poetry Will Not Optimize: Creativity in the Age of AI od Michele Elam s cieľom skúmať umelú inteligenciu a jej prenikanie do kreatívneho priemyslu.

Dnešné technológie prešli dlhým vývojom a aj generovanie zvuku pomocou počítačov sa nevyvinulo zo dňa na deň. Existuje viacero starších nástrojov na tvorbu hudby, ako napríklad MuseNet, Amper, Soundful alebo AIVA. V poslednom mesiaci sa však vo svete hudby intenzívne diskutuje o Suno AI a Udio AI. Mnohí influenceri sa zhodujú, že tieto aplikácie dokážu pri správnom prístupe vytvárať hudbu rýchlo a lacno. Takže ak niekto hľadá dostupnú hudbu pre svoje videá na sociálnych sieťach a YouTube, je to pre neho tá správna voľba.

Hudba z textových pokynov

Udio je nástroj s umelou inteligenciou, ktorý dokáže na základe textových pokynov vytvárať hudbu. Program v decembri 2023 vytvoril tím bývalých výskumníkov spoločnosti Google – DeepMind vedený generálnym riaditeľom Udia, Davidom Dingom. Bezplatná beta verzia bola sprístupnená verejnosti 10. apríla 2024. Projekt finančne podporila spoločnosť Andreessen Horowitz. Po registrácii si môžete vybrať z troch rôznych plánov. Základný plán stojí necelých 15 dolárov a umožňuje 300 vygenerovaní, 600 skladieb a 1 000 stiahnutí. Profesionálny plán stojí necelých 30 dolárov a umožňuje 1 500 vygenerovaní, 3 000 skladieb, neobmedzené sťahovanie a možnosť zverejniť výsledky ako svoje. Vo free verzii je možné vytvoriť len 2 skladby. Na webovej stránke Udia nájdete aj textovú informáciu, prečo je Udio lepšie ako Suno. Pritom sa dá objektívne povedať, že obe aplikácie sú veľmi podobné vo všetkých ohľadoch.

Suno AI predstavuje nástroj na tvorbu hudby s využitím umelej inteligencie. Umožňuje tvorbu realistických skladieb kombinujúcich vokály a inštrumentáciu na základe textových pokynov zadaných používateľom. Od uvedenia na trh 20. decembra 2023 si Suno získalo značnú popularitu. Model je sprístupnený ako open-source na platforme GitHub, vďaka čomu vývojári a výskumníci môžu prispievať k jeho vylepšeniu. Ako užívateľ Suno získate 50 kreditov denne zadarmo, takže každých 24 hodín máte nárok na vytvorenie 5 piesní. Generovanie jednej skladby stojí 10 kreditov. Systém vygeneruje dve rôzne verzie tej istej skladby, z ktorých si môžete vybrať. Ak chcete generovať hudbu po vyčerpaní kreditu si môžete zakúpiť dva plány Pro – 2 500 kreditov  alebo Premier – 10 000 kreditov.

Generovanie hudby z textových pokynov je veľmi jednoduché:

V Udio AI zadáte do aplikácie tri údaje: text piesne, hudobný štýl, názov piesne a informáciu o tom, či bude skladba čisto inštrumentálna alebo so spevom. Ak neviete sami vytvoriť literárny imput, Udio AI ponúka aj generátor básnických textov pre piesne. Znova zadáte popis toho, o čom by mal text byť, a vyberiete žáner, náladu, tému a jazyk.

Generovanie hudby z textových pokynov v Suno AI je viac-menej identické. Existujú tam dva módy. V prvom treba zadať iba popis skladby a zvoliť, či bude inštrumentálna alebo so spevom, a systém priamo vygeneruje skladbu. Avšak v Custom móde zadáte text piesne, hudobný štýl, názov piesne a informáciu o tom, či bude skladba čisto inštrumentálna alebo so spevom.

Zároveň máte možnosť priamo v jednom okne vytvoriť náhodný text alebo text na základe vašej špecifikácie. Pri zadávaní textu vám môže vyskočiť okno s upozornením, že by ste nemali vkladať obsah chránený autorským právom. Navyše, ak viac špecifikujete popis požadovanej skladby, vrátane nálady, tempa, dynamiky, výsledok sa bude viac podobať vašej predstave.

Každopádne vďaka pokročilým algoritmom obe AI dokážu vytvárať realistické vokálne stopy a bohatú inštrumentáciu. Ponúkajú priateľské rozhranie a nástroje na úpravu, ktoré umožňujú vytvoriť skladbu na základe vašich predstáv. Dokážu generovať všetko od popu a rocku cez elektroniku až po klasiku.

Celkovo sa dá tvrdiť, že vokálno-inštrumentálne skladby vytvorené AI vo všetkých štýloch majú akýsi príznak elektronického ruchu. Hoci v mnohých popových štýloch sa tieto efekty ovplyvňujúce prirodzené znenie hlasu používajú zámerne. Ostáva len otázka času, kedy sa aj tieto ruchy odstránia a systém sa vyrovná kvalite štúdiovej nahrávky.

Celkovo zvuk v orchestrálnych skladbách vygenerovaných AI znie veľmi kvalitne, avšak na pár miestach sa objavujú akoby ozveny a nástroje znejú v niektorých polohách s príchuťou digitálneho zvuku, typického pre staršie programy. Je to však neporovnateľný krok vpred a bežný poslucháč si tieto drobnosti takmer nevšimne.

Tvorba hudby pomocou umelej inteligencie

Vytvoriť realistickú skladbu nie je ťažké. Ako jednoducho vyzerá textový pokyn (prompt) si môžeme ukázať na rapovej verzii sekvencie Veni, Sancte Spiritus s názvom: Gangsta Pope & Crew – SANCTE SPIRITUS.

Nahrávka dostupná na tomto odkaze.: https://suno.com/song/be613c54-02c5-490a-84f0-1b978be6561d

Prompt: 

Title: Gangsta Pope & Crew – SANCTE SPIRITU 

Style of Music: west coast gangsta rap, spiritual, gregorian, pope 

Lyrics: VENI, Sancte Spiritus…{tradicny text v latincine od Stephena Langtona}

Skladba s názvom „Venetian Masquerade“ od užívateľa MrJacenty dostupná v databáze Suno AI je príkladom, ako skúsený užívateľ dokáže s detailnými inštrukciami vytvoriť dielo pripomínajúce reálnu skladbu klasickej hudby. Avšak je potrebné modelu presne napísať, o akú formu sa má jednať, nástrojové obsadenie, tonálny plán, formu a prípadne ďalšie špecifikácie. Napriek tomu model často tieto inštrukcie nedodržiava a tvorí si hudbu podľa seba, čo je značne obmedzujúce. Taktiež dĺžka skladby je obmedzená na dve minúty s možnosťou rozšírenia. Vytváranie väčších celkov v hudbe je preto veľmi obtiažne, nakoľko aj pri zadaní rovnakých inštrukcií model vytvára alternatívne verzie. Model vie prečítať informácie v obmedzenej forme, ako je to uvedené v týchto dvoch príkladoch.

Prompt: 

Title: Venetian Masquerade

Style of Music: harpsichord, violins, cellos, flutes, oboes, trumpets, and timpani. Baroque Pop Moderato, Elegant, mysterious, playful

Lyrics: [arpeggio intro – harpsichord] [verse] [a C] [F FFis] [a C] [F FFis]

[elegant violin melody] [chorus] [a C] [e G | F a C Dis] [a C] [e G | F a C Dis]

[grand orchestral section – full strings, trumpets, timpani] [verse] [a C] [F FFis] [a C] [F FFis]

[searching oboe melody] [verse] [a C] [F FFis] [a C] [F FFis]

[variations on chorus melody – building connection] [a C] [e G | F a C Dis] [a C] [e G | F a C Dis]

[searching oboe melody] [verse] [a C] [F FFis] [a C] [F FFis]

[variations on chorus melody – building connection] [a C] [e G | F a C Dis] [a C] [e G | F a C Dis]

[variations on chorus melody – building connection] [a C] [e G | F a C Dis] [a C] [e G | F a C Dis]

[triumphant outro – harpsichord] [fade in] [grand finale]

Nahrávka dostupná na tomto odkazehttps://suno.com/song/a807c491-add8-4f6e-8695-f76ba270c0bc

Pod rukami skúseného hudobníka dokážu uzrieť svetlo sveta veľmi pekné kompozície. Takou je krátka orchestrálna skladba „Amour Eternel“ od skladateľa Timothyho Shortella, ktorú vytvoril pomocou Udio AI

Databáza skladieb Suno AI je neporovnateľne väčšia oproti Udio AI, s voľne dostupnými príkladmi a možnosťou kopírovania odkazu na konkrétne skladby. Na webovom sídle Udio nájdeme iba 12 príkladov skladieb vygenerovaných týmto systémom. Osem z nich je zverejnených ako odkaz na sociálnu sieť X a zvyšné 4 sú prehrateľné priamo na stránke.

Jednou z otázok, ktoré sa v tejto súvislosti objavujú, sú etické a právne aspekty.

Na webovej stránke aplikácie Suno sa môžete dozvedieť v zmluvných podmienkach aj informácie o ochrane duševného vlastníctva. Suno udeľuje plateným používateľom vlastníctvo výstupov generovaných službou. Problémom je, že tieto výstupy nemusia byť jedinečné a rovnaký výstup môže byť poskytnutý viacerým používateľom. Tvorcovia tejto AI si to uvedomujú, a preto výstupy vygenerované pre iných používateľov sa nepovažujú za váš obsah.

V prípade podozrenia na porušenie autorských práv môžu používatelia kontaktovať spoločnosť Suno e-mailom na  dmca@suno.ai alebo poštou na adrese: Suno Legal, 17 Dunster Street, poschodie 4, Cambridge, MA 02138. Oznámenie by malo obsahovať nasledujúce informácie: podpis, kontaktné údaje, popis chráneného diela, identifikácia obsahu {URL – adresa webovej stránky}, o ktorom sa predpokladá, že išlo o porušenie autorských práv a Čestné vyhlásenie správnosti informácií. Obe platformy majú veľmi podobné podmienky používania.  

Tiež Udio umožňuje uverejňovať, prepájať, ukladať, zdieľať a inak sprístupňovať určité informácie, text, grafiku, videá alebo iný materiál. Pri vytváraní svojho konta sa zaručujete, že máte právo na obsah, ktorý ste do modelu vložili a jeho zverejnením neporušujete práva iných. Iba vy ste zodpovední za všetok obsah, ktorý uverejníte na platforme. Platforma si vyhradzuje právo zrušiť účet každému, u ktorého sa zistí, že porušuje autorské práva. Ak si myslite, že vaše práva boli porušené, môžete kontaktovať spoločnosť na adrese contact@udioai.ai, spôsobom ako predpisuje Digital Millennium Copyright Act. Preto, ak sa domnievate, že vaše dielo bolo skopírované spôsobom, ktorý predstavuje porušenie autorských práv, určite tieto spoločnosti kontaktujte.

Každá umelá inteligencia potrebuje na natrénovanie veľké množstvo dát. S vysokou pravdepodobnosťou boli tieto nové nástroje natrénované na základe najlepších skladieb rocku, rapu, jazzu a iných hudobných štýlov. Vynára sa preto otázka, aké audio nahrávky boli použité na vytvorenie týchto nástrojov. Kto finančne odškodní autorov jednotlivých skladieb, ktoré boli použité na vytvorenie tohto veľkého modelu na tvorbu hudby? Smernice Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO) a EÚ pre harmonizáciu autorského práva a zabezpečenie spravodlivého ohodnotenia tieto nové skutočnosti zatiaľ nezohľadňujú.

Nielen skladatelia, ale aj interpreti môžu byť okradnutí o svoje duševné vlastníctvo bez adekvátnej kompenzácie. Ak sa započúvate do jednotlivých skladieb na Suno & Udio AI Music, môžete rozoznať hlasy interpretov ako Ed Sheeran, Frank Sinatra, Eminem či Little John. V prípade inštrumentalistov je to menej zjavné, no aj ich talent a roky driny pri štúdiu správnej techniky boli použité na vytvorenie komplexného algoritmu. Je preto jednoznačné, že umelci by sa mali čo najrýchlejšie prihlásiť k svojmu duševnému vlastníctvu. Toto by sa malo pretaviť do právnych usmernení s následným finančným odškodnením.

Hoci za používanie nástrojov umelej inteligencie spomínaných vyššie je nutné platiť poplatok, bez originálnej kvalitnej hudby by ich existencia nebola možná. Tieto nástroje bezpochyby dokážu ušetriť čas a podporiť kreativitu, avšak samotná umelá inteligencia je len kombináciou už existujúcich diel.

Máme k dispozícii mnoho kvalitnej originálnej hudby overenej časom. Hudba a hudobné divadlo sú viac než len súbor zvukov spájaných s našimi sentimentmi. Napríklad aj koncert je spoločenská udalosť, priestor na socializáciu medzi ľuďmi, plný neopakovateľných momentov, kde máme možnosť počuť tóny, ktoré sú jedinečné a to umelá inteligencia nevie nahradiť.

Algoritmy umelej inteligencie vynikajú v rozpoznávaní vzorov a manipulácii s dátami, ale ťažko chápu filozofiu, ktorá robí hudbu skutočne zmysluplnou. Schopnosť vyvolať emócie, sprostredkovať príbehy a nadviazať osobné puto s poslucháčmi si vyžaduje hlboké pochopenie ľudskej skúsenosti a umeleckého vyjadrenia. V konečnom dôsledku zostáva tvorba skutočne pútavej hudby doménou ľudskej kreativity.

Umelá inteligencia môže poskytnúť inšpiráciu, ale nenahradí jedinečnú iskru predstavivosti, emocionálnu hĺbku a umeleckú víziu, ktorú do tvorby dokážu vniesť len ľudia. Preto bude pravdepodobne hudba generovaná umelou inteligenciou využívaná hlavne ako lacné vyplnenie pre videá influencerov, reklamy a podobné nízkorozpočtové multimediálne projekty.

Mohlo by ťa zaujímať

Inferno Metal Festival & Conference 2024 – presentation

https://www.youtube.com/watch?v=vaKIPLgRkL8&ab_channel=DanielHevierml.

Ako umelá inteligencia mení hudbu

Umelá inteligencia (AI) sa v posledných rokoch stáva neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Používa sa v rôznych odvetviach, vrátane hudby. V tejto oblasti má AI...

Kolekcia majstra britského hororu – Normana C. Slaughtera – aj s novou hudbou od Current 93

Zberateľská kolekcia filmov ôsmich filmov režiséra Normana Cartera Slaughtera – prvej ikony britskej hororovej kinematografie – vyšla pod názvom The Criminal Acts Of Tod...

Vyberáme z programu Amsterdam Dance Event 2023 – konferenčná časť

Amsterdam Dance Event je najväčšou prehliadkou elektronickej hudby a digitálneho umenia. Večer čakajú na návštevníkov koncerty, parties, podujatia s charakterom specific site. Počas dňa budú prebiehať...