8.6 C
Slovakia
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img
ČlánkyAká je skutočnosť o hudobnej kariére Joea Exotica alias Pána Tigrov?

Aká je skutočnosť o hudobnej kariére Joea Exotica alias Pána Tigrov?

Joe Exotic
Joe Exotic

Bizarný svet spolunažívania divokých šeliem a ešte dravejších a nebezpečnejších ľudí. Sonda do správania majiteľov súkromných zoo a chovateľov – distribútorov exotických zvierat, ktorá nám odhaľuje ich exhibicionistické správanie a najneuveriteľnejšie výstrednosti. Aj o tom pojednáva dokumentárny seriál Tiger King od Netflixu. Rovnako šokujúca je aj hudobná kariéra jeho hlavného predstaviteľa.

Hlavným protagonistom je Joseph Maldonado-Passage vystupujúci pod prezývkou Joe Exotic a so svojvoľne pridaním titulom Tiger King. Ešte len pred pár mesiacmi ho poznali iba v USA, teraz sa vďaka úspechu seriálu stal globálnou hviezdou s pozornosťou, o ktorú stál, a s dôsledkami, na ktoré nemyslel. Dnes sedí vo väzení kvôli obvineniam z objednania vraždy a nelegálneho obchodovania so zvieratami a či ho pustia skôr než za dvadsaťdva rokov je teraz len veľmi ťažko odhadnúť.

Okrem prevádzkovania súkromnej ZOO mal ešte jednu ambíciu a to presvedčiť svojich priaznivcov, že je dobrým spevákom. Nahral niekoľko country pesničiek, kde vyznával lásku k mačkovitým šelmám, vybavoval si účty so svojimi konkurentmi, alebo vyrozprával, ako sa spoznal so svojimi partnermi a budúcimi manželmi. Lenže nielenže nepriznal, že mu hudbu zložil Vince Johnson, ale aj to, že ten pôvodný hlas nepatrí jemu, ale Dannymu Clintonovi.

Obom sľuboval, že piesne budú použité iba v jeho reality šou s následnou distribúciou pre Animal Planet, Discovery a National Geographic, z ktorej budú mať tantiémy. O predajoch CD v jeho obchodoch už reč nebola. Hneď po tomto zistení sa objavili prirovnania k dvojici Milli Vanilli, ktorá v osemdesiatych rokov naberala na popularite, až kým sa nezistilo, že Fab Morvan a Rob Pilatus nie sú žiadni speváci, ale najatí herci.

V Oklahome, kde Joe Exotic vlastnil a prevádzkoval rezerváciu Greater Wynnewood Exotic Animal Park, je silná country scéna s tradíciami, ktoré tam zasiali interpreti ako Otto Gray & His Oklahoma Cowboys. Ako inak sa teda presadiť než s hudbou, ku ktorej prirodzene obyvatelia Oklahomy inklinujú? Pritom sa Joe svojim zamestnancom vyznal, že vyrastal na tvorbe Cyndi Lauper a new wave. Čo by však nespravil pre biznis?

V krajine šoumenov, kde sa obchoduje najmä s emóciami, sú aj Joeove pesničky citovo podfarbené s apelom na zastavenie zabíjanie šeliem a ich vrátenie do divokej prírody. Trochu paradoxné od človeka, ktorý sa neštítil obchodovať s mláďatami a neváhal sa kruto zbaviť nepotrebných a zranených tigrov. Áno, country music je vo svojej podstate gýčovým sfarbením reality, hoci spieva o ťažkých témach ako o smrti, nešťastnej láske, nepochopení medzi otcom a synom, ale musí ich prispôsobiť mainstremovému publiku. Joe ide v tomto ešte ďalej a snaží sa pôsobiť ako mediátor a vytvárať obraz šťastnej komunity, ktorú chcel obohatiť vlastnou kandidatúrou na guvernéra Oklahomy a dokonca aj na prezidenta USA.

Hudba sa stala pre Joea zbraňou, ktorou chcel ničiť svojich konkurentov ako toľko nenávidenú Carole Baskin. Mrazivá zápletka, za ktorú by sa nehanbil ani Tom Waits či Reverend Horton, rozpráva príbeh okolo zmiznutia Carolinho bývalého manžela Jacka Donalda Lewisa s podozrením, že bol zavraždený a naporcovaný ako krmivo pre svoje levy. Z tej predstavy nás mrazí aj z pohľadu na dvojníčku Carolin, ktorá vo videoklipe kŕmi surovým mäsom hladné šelmy. Každopádne, stále sú to iba nepotvrdené teórie, ale na dobrý country príbeh to asi stačí.

spot_img