8.6 C
Slovakia
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img
ČlánkyZachránila ho hudba, alebo kvôli nej zošalel? Brilantný dokufilm Solo

Zachránila ho hudba, alebo kvôli nej zošalel? Brilantný dokufilm Solo

Časozberný dokument Solo je unikátnou výpoveďou francúzskeho režiséra žijúceho v Prahe o duševnej chorobe jedného z najtalentovanejších klaviristov Južnej Ameriky Martína Perina.

Tento dokumentárny film s umeleckou ambíciou mal byť ozdobou tohtoročného Febiofestu, ktorý pre koronavírus museli organizátori zrušiť pár dní pred jeho začatím. Reč je o filme Sólo, v ktorom sa parížsky režisér Artemio Benki zameral na život argentínskeho klaviristu a skladateľa Martína Perina.

Veľký talent svojej generácie latinskoamerických klaviristov, ktorí priťahujú takmer magickým poňatím aj melanchóliou. No práve tento splín Martínovi Perinovi priniesol do jeho vnútorného života zmätok a roztrhla väzby s blízkym okolím. Duševná choroba ho priviedla na psychiatrické oddelenie.

SOLO PATRÍ K POZORUHODNÝM SONDÁM DO UMELECKEJ DUŠE AJ O ŽIVOTE S DUŠEVNOU CHOROBOU.

Režisér sa zameral na Martínov príchod zo zariadenia, kde strávil štyri roky, do bežného života. Veľmi silné sú úvahy, v ktorých sa talentovaný klavirista zamýšľa nad svojou samotou aj nad pochybnosťami o strávenom čase nad štúdiom hudby.

spot_img