8.6 C
Slovakia
sobota, 27 apríla, 2024
spot_img

Ako umelá inteligencia mení hudbu

spot_img

Umelá inteligencia (AI) sa v posledných rokoch stáva neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Používa sa v rôznych odvetviach, vrátane hudby. V tejto oblasti má AI potenciál zmeniť spôsob, akým vytvárame, počúvame a učíme sa o hudbe.

AI algoritmy môžu byť použité na identifikáciu štruktúry skladby, jej vlastnosti a významu. To môže byť užitočné pre hudobných teoretikov, kritikov a hudobných  historikov, ktorí sa snažia lepšie analyzovať hudobný text a interpretáciu. Napríklad, AI algoritmus by mohol byť použitý na identifikáciu opakujúcich sa prvkov v skladbe. To by mohlo pomôcť hudobným teoretikom pochopiť, ako skladateľ skladbu štrukturoval.

AI algoritmus by tiež mohol byť údajne použitý aj na identifikáciu emócií, ktoré skladba vyjadruje. To by mohlo byť užitočné pre kritikov, ktorí píšu o hudbe. Muzikológovia sa však obávajú, že umelecká inteligencia môže mať na hudbu negatívny vplyv. Po prvé, samotná kritika je individuálna a stroj ľudské emócie hodnotí len štatisticky, čo môže viesť k veľmi obmedzeným hodnoteniam interpretácie.

Po druhé, AI algoritmy môžu byť použité na generovanie veľkého množstva hudby, ktorá môže byť nekvalitná alebo dokonca plagiátorská. Po tretie, AI môže pripraviť o prácu skladateľov, ktorí tvorili lacno pre Netflix a iné  masové umelecké produkcie.

Umelá inteligencia je už teraz používaná v hudobnom biznise na personalizáciu a odporúčanie nových skladieb na základe toho, čo už používateľ počúva. To môže pomôcť používateľom objaviť novú hudbu, ktorá im vyhovuje.

Jedným z najvýznamnejších spôsobov, akým umelá inteligencia (AI) ovplyvňuje hudbu, je jej využitie na generovanie nových zvukov a skladieb. AI algoritmy môžu byť použité na vytváranie úplne nových zvukových kombinácií, ktoré neboli vytvorené ľudskou mysľou.

V roku 2018 sa v médiách objavila informácia, že Microsoft a Neuron Soundware vytvorili unikátny algoritmus, ktorý dokáže skomponovať hudbu v rôznych štýloch, vrátane barokovej hudby. Algoritmus v programe Classical AI funguje tak, že najprv zanalyzuje existujúce skladby a naučí sa ich tektoniku, harmonické postupy a iné hudobné prvky. Na základe týchto dat potom dokáže skomponovať vlastnú skladbu. Prvou kompozícia, ktorá vznikla vďaka tomuto algoritmu, bol Odvážny pochod, ktorý na verejnosti zahrala  Kristína Znamenáčková, študentka Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne.  Odvážny pochod bol inšpirovaný hudbou Johanna Sebastiana Bacha. Skladba vyvolala jednoznačne rozpaky.

Podobný projekt sa pomocou umelej inteligencie zameral na dokončenie Beethovenovej 10. symfónie. Počin bol realizovaný tímom odborníkov na strojové učenie a muzikológov, ktorí použili Beethovenove skice na vytvorenie umelej inteligencie, a tá bola schopná dokončiť symfóniu. Následne bola interpretovaná a výsledok si môžete vypočuť tu. Viac informácii o projekte sa dozviete tu.

Okrem klasickej hudby sa otvára priestor pre milovníkov pop hudby a karaoke v podobe Lalal.ai. Lalal.ai je novy nástroj na separáciu spevu a niektorých hudobných nástrojov z nahrávok. Znamená to revolúciu v úprave nahrávok. Je to dôležité nielen pre pouličných umelcov, ale aj pre amatérskych hudobníkov, študentov spevu a profesionálov.

Prenajať si celý orchester alebo skupinu na vytvorenie podkladu je extrémne drahá záležitosť. Okrem samotného nahrávania, masteringu, treba zaplatiť všetkých zúčastnených aj s dirigentom. Keď partitúra nie je k dispozícii zadarmo, musíte si ju kúpiť alebo zaplatiť niekomu za aranžmán. Ak sa pozrieme na všetky vyššie spomínané finančné prekážky, je zrejmé, že pouličným hudobníkom sa to neoplatí. Extrémne náklady v porovnaní s neistotou v návratnosť investície od takéhoto postupu odrádzajú. Jednoduchšie bolo zobrať nekvalitnú nahrávku bez spevu alebo MIDI verziu dostupnú online. Alebo skombinovať nahrávky v programe na úpravu hudby Audacity, ktorá je zadarmo. Obsahuje aj funkciu na odstránenie ľudského hlasu a spevu, ale aj tak je výsledný zvuk veľmi nekvalitný. V nahrávke je stále počuť ľudský hlas v závislosti od kvality nahrávky. Pri nahrávkach s veľkým orchestrom, zborom a spevákmi alebo speváckym kvartetom bolo odstrániť hlas a spev priamo nemožné.

Úspech Lalal.ai závisí tiež od kvality pôvodnej nahrávky. Ak je však pôvodná nahrávka kvalitná, AI dokáže robiť zázraky. Svoje majstrovstvo prejavuje najmä v oblasti opernej hudby. Opera má azda najkomplexnejší zvuk, a preto v minulosti nebolo možné odstrániť vokály z nahrávky. Lalal.ai dokáže bez problémov oddeliť spev, viacerých spevákov a zbor od orchestrálnej časti. Je to neskutočný, dych vyrážajúci technologický krok vpred.

Otvára to možnosti pre hudobníkov realizovať nízko-rozpočtové hudobné produkcie. V minulosti ste si museli zohnať aspoň klaviristu, aby nahral sprievod, s ktorým by ste mohli vystupovať ako spevák. Dnes stačí nájsť kvalitnú nahrávku na YouTube, odstrániť pôvodného speváka a máte kvalitný hudobný sprievod.

Študentom spevu sa tak otvárajú široké možnosti. Môžu spievať s London Symphony Orchestra alebo Metropolitan Opera Orchestra, prípadne s inými kvalitnými hudobnými telesami, ktoré pracujú pod taktovkou najlepších dirigentov sveta. Samozrejme nie vždy je zvolený typ interpretácie vhodný pre amatéra a začínajúceho umelca. Myslime tým zvolené tempo, pauzy, ritardando, fermaty atď. Nič však neobmedzuje budúceho interpreta alebo pouličného umelca nahrávku ďalej upraviť v edičnom programe pre hudbu.

Ako odstrániť vokály a nástroje z nahrávok v Lalal.ai

Používanie Lalal.ai je veľmi jednoduché. Systém vie samostatne oddeliť: bicie, basu, hlas a hluk, elektrickú gitaru, akustickú gitaru, klavír, syntetizátor, strunové nástroje, dychové nástroje. Najprv si stiahnite zvukový súbor, z ktorého chcete odstrániť spev alebo nástroje. Následne navštívte webovú stránku Lalal.ai a nahrajte zvukový súbor. Môžete nahrať až 20 súborov súčasne. Po spracovaní súboru budete mať k dispozícii 1-minútovú ukážku. Ak ste s výsledkom spokojní, môžete si stiahnuť celú nahrávku.

Samozrejme, nič nie je zadarmo a dokonca aj Lalal.ai je platený. Po registrácii máte k dispozícii 10 minút zadarmo. To znamená, že môžete vytvoriť karaoke pre približne 3 pop skladby. Ceny za používanie Lalal.ai sú pomerne nízke, čo robí tento nástroj dostupným aj pre hudobníkov s nižším rozpočtom. Najlacnejší balík, Lite pack, stojí 18 € a ponúka 90 minút spracovania. Pro pack stojí 35 € a ponúka 550 minút spracovania. Plus pack stojí 25 € a ponúka 330 minút spracovania. Okrem toho Lalal.ai podporuje rôzne zvukové a video formáty ako: MP3, OGG, WAV, FLAC, AVI, MP4, MKV, AIFF, AAC. Ceny Lalal.ai sú neporovnateľne nižšie ako cena novej živej nahrávky.

Umelá inteligencia má potenciál uľahčiť prácu interpretom, hudobným vedcom, producentom, ale aj skladateľom. Je však dôležité byť si vedomý, že to nedokáže sama a na projektoch spolupracuje obrovské množstvo odborníkov. Tiež sa musíme pripraviť na príchod potenciálnych negatívnych dôsledkov, ako tomu bolo pri zavedení reprodukovanej hudby na gramofónových platniach, pri ktorom prišlo o živobytie mnoho hudobníkov.

Mohlo by ťa zaujímať

Kolekcia majstra britského hororu – Normana C. Slaughtera – aj s novou hudbou od Current 93

Zberateľská kolekcia filmov ôsmich filmov režiséra Normana Cartera Slaughtera – prvej ikony britskej hororovej kinematografie – vyšla pod názvom The Criminal Acts Of Tod...

Vyberáme z programu Amsterdam Dance Event 2023 – konferenčná časť

Amsterdam Dance Event je najväčšou prehliadkou elektronickej hudby a digitálneho umenia. Večer čakajú na návštevníkov koncerty, parties, podujatia s charakterom specific site. Počas dňa budú prebiehať...

Sharpe – festival, ktorý hľadá kvalitu a ponúka rôznorodosť fanúšikom aj odborníkom

Po piatykrát sa uskutoční medzinárodný showcaseový festival a konferencia SHARPE - 20.- 22. apríl 2023, Nová Cvernovka. Čo ponúka? Slovenskú scénu v tej ...

Westway LAB – stretnutie profesionálov v Portugalsku

Desiaty ročník Westway LAB, ktorý je charakterizovaný ako boutique showcase festival a hudobná konferencia, sa uskutoční od 12. do 15. apríla v portugalskom Guimarães – počas...