8.6 C
Slovakia
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img
FestivalyFilmové tituly, ktoré ohúrili svet v unikátnej festivalovej prehliadke

Filmové tituly, ktoré ohúrili svet v unikátnej festivalovej prehliadke

2014610124404_tnFestival Be2Can prináša osemnásť filmových titulov, ktoré slávili úspech na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach či Berlíne. A až sedemnásť z nich uvedie festival v celoslovenskej premiére. Filmy z festivalu sa budú premietať v troch platformách (kino, internet a televízia). Be2Can sa odohrá medzi 8. – 15. októbrom 2014. Redakcia MusicPress vám prináša krátky pohľad do jeho programu, s vyzdvihnutím jeho hudobnej zložky.

Film Jimmy´s Hall sa odohráva na pozadí Írskej občianskej vojny, kde odvážny aktivista Jimmy Gralton otvorí tanečný sál, ktorý ho preslávi po celej krajine. Jeho sloboda čoskoro začne iritovať štát a cirkev. V snímke znie ľudová írska hudba, ako aj symfonické časti zvýrazňujúce dramatickosť snímky.

Jimmy´s Hall – trailler


 

Provokatívny debut ukrajinského režiséra Myroslava Slaboshpytskiye Plemja zavedie divákov veľmi sugestívnym spôsobom do drsného internátneho prostredia. Komunita hluchonemých ľudí má svoju hierarchiu a pravidlá, s ktorými sa musí Sergey stotožniť, aby zapadol do „kmeňa“. A diváci sa musia vyrovnať s pocitom úzkosti prameniace z komunikatívneho ticha.

Plemja – trailler


 

Zaujímavý je aj avantgardný pohľad ruského režiséra Alexandra Sokurova,  na slávny mýtus zapredania duše diablovi, ktorý  je lemovaný chladnou filmovou poetickosťou, ako aj hudobným novoromantickým symfonizmom.

Faust – trailler


 

Meditatívny, ale aj veľkovýpravný Strom Života od amerického režiséra Terrence Malicka sa vyznačuje pomalým tempom životného kolobehu, kde podmanivá hudba francúzskeho skladateľa Alexandra Desplata koordinuje fantaskné obrazy.

The Tree of Life – trailler

https://www.youtube.com/watch?v=WXRYA1dxP_0


 

Nacistická armáda lietajúcich tanierov a hajlujúci kozmonauti? Odvrátená strana mesiaca odhaľuje svoje dlho strážené tajomstvo. Štvrtá ríša po odhalení svojich plánov rýchlo útočí a snaží sa skolonizovať Spojené Štáty Americké a to za hutného metalovoindustriálneho zvuku kultovej slovinskej skupiny Laibach.

Iron Sky – trailler

https://www.youtube.com/watch?v=He_PWsJqsVY


 

Švédska snímka Viär Bäst prináša zábavný príbeh o dospievaní, priateľstve a nekonvenčnej sile punk rocku. Dospievaji tínedžeri Bobo, Klara a Hedvig zakladajú punkovú kapelu a ich naivná,  no úprimná provokácia pohne svedomím prudérnej malomeštiackej spoločnosti.

Viär Bäst – trailler


 

Redakcia MusicPress vám v prvej časti tohto článku predstavila výber z najzaujímavejších filmov (aj s kvalitnou filmovou hudbou a soundtrackom), ktoré môžete vzhliadnuť na prehliadke Be2Can v dňoch 08. – 15. 10. 2014 v bratislavskom  kine Europa (Pisztoryho palác). Už zajtra sa pozrieme na ďalšie snímky z tohto filmového festivalu.

| autor: Daniel

spot_img