8.6 C
Slovakia
pondelok, 29 apríla, 2024
spot_img
ÚvodNovinkyMarco Mendoza – basgitarista z Thin Lizzy, Whitesnake príde so svojím sólovým projektom
spot_img

Marco Mendoza – basgitarista z Thin Lizzy, Whitesnake príde so svojím sólovým projektom

Marco Mendoza
Marco Mendoza photo by Dalila Kriheli

Sú sidemani, ktorí vytvárajú charakteristický zvuk vo svojich kapelách. A sú sidemani, ktorí vďaka tomu dokážu vystúpiť z tieňa svojich spoluhráčov. Obe tieto vlastnosti spĺňa americký basgitarista Marco Mendoza, ktorý 26. a 27. apríla vystúpi na Slovensku v rámci svojho turné Marco Mendoza Europe 2022.

Journey, Thin Lizzy, The Dead Daisies, Whitesnake, Ted Nugent…To je len niekoľko mien, kde pôsobil a hral Marco Mendoza. Ako hviezdny sideman si mohol vyberať, s kým bude na jednom javisku. Predurčujú ho na to vlastnosti ako excentrickosť, energickosť, dynamickosť, rýchlosť, adaptabilnosť v spojení s brilantnou hráčskou technikou. Veľmi rýchlo sa adaptoval na prostredie hudobného biznisu, kde môžete byť akokoľvek dobrý, ale keď nie ste stopercentný profesionál a nemáte charizmu, tak si vás najväčšie hviezdy nevšimnú.

Začínal u Billa Warda z Black Sabbath, kedy hosťoval na jeho albume Ward One: Along The Way. Medzitým sa dostal do hľadáčika kapely Blue Murder, ktorý viedol John Sykes. Ešte väčšia žiara reflektorov ho oslepila po nástupe do domovskej kapely J. Sykesa – Thin Lizzy – po ich návrate na koncertné pódiá. Mendoza sa do skupiny vrátil trikrát v období medzi rokmi 1996 až 2003, 2005 až 2007, 2010 až 2013. Vyvrcholením tejto spolupráce bola nahrávka One Night Only.

Medzitým sa dostal do partie Davida Coverdala, Whitesnake, kde bol naplno využité jeho brilantný prstoklad a cit pre rytmizovanie melódií. Podobne uvažoval aj ďalší americký gitarový velikán Ted Nugent, s ktorým nahrával dosky Full Bluntal Nugity; Craveman. Naše publikum ho pozná z koncertných návštev superskupiny The Dead Daisies, s ktorými spolupracoval na štyroch doskách. Z ďalších zaujímavých spoluprác treba ešte vyzdvihnúť kooperáciu s dnes už nebohou írskou pesničkárkou Dolores O’Riordan (the Cranberries) na jej dvoch štúdiových albumoch Are You Listening?, No Baggage.

Marco Mendoza patrí k najvyťaženejším a najvyhľadávanejším basgitaristom na svete. Z tohto dôvodu sa môže jeho sólová diskografia javiť skromnejšie, ale tri doteraz vydané albumy boli oceňované za kvalitu aj nápady: Live For Tomorrow; Casa Mendoza; Viva La Rock. S týmito skladbami s prvkami blues, rock and rollu a hard rocku prichádza do Európy v rámci svojho Marco Mendoza Europe 2022. Spoluhráčmi na tomto turné budú bubeník Kyle Hughes (Bumblefoot, Graham Bonnet Band) a gitarista Mickey McCrystal (Tygers Of Pan Tang). Trio odohrá na Slovensku dva koncerty – 26. apríla v Urban Spot, Banská Bystrica a 27. apríla v Blue Note v Novom meste nad Váhom (vstupenky za 20 EUR sa dajú rezervovať info@bluenote.sk).

Hosťom na koncerte v Novom meste nad Váhom bude domáca kapela Bullet Holes. Tá v roku 2019 získala ocenenie od ZAI (Zväz skladateľov a interpretov) v kategórii Objav roka. Bluesové patterny, rocková rytmika, clivý aj naliehavý spev, to všetko zdobí ich prejav, ktorým ovládli Rockovú maturitu v roku 2016. Sami seba charakterizujú slovami kapela, ktorá vyrástla z garáže do veľkého hudobného sveta. Ich debutový album Perfektný svet ukázal, že sú na polceste, aby sa stali dôležitou súčasťou rockovej scény aj s pripravovaným druhým albumom. V Banskej Bystrici bude predskakovať slovenská metalová klasika Dereš.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img