8.6 C
Slovakia
utorok, 30 apríla, 2024
spot_img
ÚvodNovinkySlovenská filharmónia uvedie Beethovenovu Missu solemnis
spot_img

Slovenská filharmónia uvedie Beethovenovu Missu solemnis

Missa solemnis – Omša D dur od Ludwiga van Beethovena je považované za jedno z jeho najlepších diel. Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor ju uvedie 16. a 17. februára pod taktovkou Jamesa Judda a zbormajstra Thomasa Langa.

Keď pred šiestimi rokmi zaznelo na pôde Reduty vrcholné dielo Ludwiga van Beethovena – Missa solemnis – bol to hudobný aj spirituálny zážitok. Pritom pôvodný skladateľov zámer uviesť ju vo Viedni počas cirkevnej ceremónie sa nakoniec neuskutočnil pre niektoré sporné momenty, ale vďačne po nej siahol ruský monarcha Galicyn – veľký Beethovenov obdivovateľ.

Beethovenova Missa solemnis, napriek svojmu názvu, mala už pri svojom zrode predurčenie stať sa skôr súčasťou koncertných sál než duchovných priestorov. Skladateľ ju koncipoval pre svojho priateľa, arcivojvodu Rudolfa, ktorý bol jeho najdôležitejším patrónom, pri príležitosti zvolenia za olomouckého arcibiskupa. „Tondichner“, básnik zvuku, ako Beethovena nazývali hudobní kritici, ju skomponoval vo svojom poslednom období, ktoré je jeho najfilozofickejším.

Hoci mal Beethoven k cirkvi rezervovaný postoj, bol hlboko veriacim, o čom svedčia denníky, ktorú sú plné modlitieb. V osvietenských myšlienkach hľadal okrem slobody a naplnenia humanistických téz aj duchovný rozmer zo strany nielen filozofov, ale aj duchovných vodcov katolíckeho a protestantského hnutia. Beethoven veril, že rovnako ako modlitba pôsobí nielen v chrámoch a kostoloch, aj liturgická hudba môže byť všestranná, pokiaľ je konaná a prijímaná s úprimnosťou.

Slovenská filharmónia spolu so Slovenským filharmonickým zborom ju uvedú spolu so sólistami – sopranistkou Ľubicou Vargicovou, mezzosopranistkou Veronikou Hajnovou, tenoristom Alešom Brisceinom a basistom Ondrejom Mrázom.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img