8.6 C
Slovakia
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img
ÚvodČlánkySprievodca filmovou hudbouJacek Bedanarek – Indeks
spot_img

Jacek Bedanarek – Indeks

Jeden z najlepších filmov kina morálneho nepokoja, ktorý nemal možnosť spoluvytvárať tento trend.Film sa dostal do trezoru, tým pádom koncom 70. rokov nikoho nepotešil ani vynikajúci výkon Krzysztofa Zaleského, ani skvelé umenie režiséra, ani nezvyčajná hudba Jaceka Bednareka, ktorá konečne vychádza na CD.

Predtým bol Jacek Bednarek takmer vždy spájaný s jazzovým kontrabasom, ktorým zdobil napr. tvorbu tria Jerzyho Miliana, ale aj avantgardné počiny Formácie súčasnej hudby Andrzeja Kurylewicza. Indeksom debutoval ako skladateľ filmovej hudby. K obrazu Janusza Kijowského pripravil dosť asketickú kompozíciu.

Celok postavil na nevšednom súzvuku kontrabasu a čembala, doplnený bicími nástrojmi a klavírom. Všetky nástroje nahral sám, čím vytvoril nielen zaujímavú ilustráciu k filmu, ale predovšetkým pútavú, autonómnu hudbu s nezvyčajnou zvukovou textúrou, ktorá pulzuje nervami hlavného hrdinu (Czołówka, Uniwersytet), a občas aj uniká do snov a nostalgie (Dworzec). Táto hudba je stále svieža, podnetná a pútavá svojou inakosťou.

Nahrávky z filmu Indeks sa po prvýkrát ukazujú na CD remastrované z pôvodných pások z archívu Centra audiovizuálnych technológí CeTa vo Vroclave. K bookletu obsahuje text o filme a hudbe, ako aj fotografie z natáčania.

Obálka je inšpirovaná originálnym plagátom Andrzeja Pągovského. CD vychádza v sérii vydavateľstva CeTA a GAD records, ktorá prezentuje najzaujímavejšie nahrávky známej filmovej hudby z archívov bývalého Štúdia fabulárnych filmov vo Vroclave.

Preklad vznikol za podpory Katedry slovanských filológií Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Z poľského originálu preložila Aleksandra Brzyzek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img