8.6 C
Slovakia
pondelok, 29 apríla, 2024
spot_img
ÚvodČlánkyFebiofest – filmy s dobrou hudbou
spot_img

Febiofest – filmy s dobrou hudbou

Medzinárodný filmový festival Febiofest prinesie od 15. do 19. marca množstvo zaujímavých a kvalitných filmov. Redakcia Music Press.sk vybrala päť tipov, ktoré nás oslovili po hudobnej stránke.

Dalibor Kocián alias Stroon stojí za viacerými ozvučeniami nemých filmov. Teraz si vybral čiernobielu klasiku z tridsiatich rokov Extase od režiséra Gustava Machatého. Príbeh lásky a vášne, zrady a odriekania. Pôvodná hudba obsahuje dobové šlágre aj expresívne kompozície talianskeho skladateľa Giuseppe Becca, ktorý výrazným spôsobom ovplyvnil nemeckú kinematografiu.

V napínavom snímku Dôstojník a špión (J’accuse) nechýbajú intrigy, zákulisné hry, obvinenia aj snaha o získanie opätovnej dôvery. Sfilmovaný príbeh podľa skutočnej udalosti sa zameral na dramatický osud kapitána francúzskej armády Alfreda Dreyfusa, ktorý bol obvinený z vlastizrady. Tzv. Dreyfusovu aféru spracoval režisér Roman Polanski.

Hudbu k filmu skomponoval Alexandre Desplat, ktorý vie byť rovnako epický (Harry Potter a relikvie smrti), ako aj meditatívny (Strom života). Tieto dve polohy prelína aj v tomto filme – perkusie, pochodové rytmy, fanfáry, gradovanie tempa aj stíšenie.

Sonda do poľskej spoločnosti, ktorá bojuje s tým, či chce byť konzervatívna, alebo sa stane súčasťou multikultúrneho sveta. O tom pojednáva poľský film Chlieb a soľ (Chleb i sól), kde hlavnú úlohu si zahral mladý klavirista, skladateľ a neherec Tymoteusz Bies.

Stret hodnôt liberálneho nazerania na život s tým autokratickým, slušným vyjadrovaním nesúhlasu s tým hlučným a násilným aj poznaním, že práve hudba je univerzálnym jazykom, ktorému rozumejú všetci ľudia bez ohľadu na rasu, vierovyznanie či etnickú príslušnosť.

Kým sa skončí táto noc je snímkou Petra Solana v hlavnej úlohe s Mariánom Labudom. Bezstarostná atmosféra uvoľnených šesťdesiatych rokov ešte nedávala tušiť nastupujúcu normalizáciu a zákaz činnosti slovenského režiséra.

Hoci sme žili v neslobodnej krajine, život išiel ďalej a ľudia sa chceli zabávať a zabudnúť na všedné starosti občana socialistickej krajiny. Swing, twist aj barové melódie sprevádzajú erotické motívy a túžbu po láske na jednu noc. Hudobnú zložku pripravili Jaroslav Leifer, Miloš JurkovičJozef Novan.

Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn) je kultovou záležitosťou autorskej dvojice Quentin Tarantino a Robert Rodriguez. Žánrovka, ktorá sa spočiatku tvári ako gangsterka, aby nakoniec skĺzla do béčkového hororu.

Hudbu do filmu urobil Novozélanďan Graeme Revell – nesmierne zaujímavý hudobník a klavirista zaujímajúci sa o etnickú hudbu, ktorú nasal počas svojich pracovných pobytov v Austrálii a Indonézii, aj o terénne nahrávky, v ktorých zaznamenával zvuk hmyzu a ťažkej priemyselnej techniky. Čo sa týka samotného soundtracku, tak ten obsahuje interpretov tzv. texaského bluesu ako ZZ Top, Stevie Ray a Jimmie Vaughan.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img