8.6 C
Slovakia
utorok, 30 apríla, 2024
spot_img
ÚvodReportyIslandská perla FM Belfast vytvorila v Bratislave euforickú náladu
spot_img

Islandská perla FM Belfast vytvorila v Bratislave euforickú náladu

IMG_5309FM Belfast; Berndsen – 21.05.2014 – Nu Spirit – Bratislava

Island je domovom mĺkvejších, zádumčivých skupín, ktoré majú zvláštny až ezoterický výraz. No islandská scéna nemusí byť iba odťažitá a chladná, ale aj poriadne zábavná – satirická.

To dokazuje formácia FM Belfast, ktorá sa sformovala v roku 2005 ako duo Árni Rúnar Hlöðversson a  Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir, neskôr podporení hudobníkmi z projektov ako Múm, Benni Hemm Hemm či Retro Stefson.

FM Belfast – Brighter Days


 

FM Belfast nahrali iba dva albumy a po koncerte bolo každému zjavné, že ich štúdiová práca až tak nebaví, ako živé hranie. Islandská perla je práve najsilnejšia vo svojich živých vystúpeniach. FM Belfast sú silným dôkazom, že hudobníci sa nemusia brať až tak smrteľne vážne. Veď taký  Björn Kristjánsson alias Bjorko, pôsobí v kraťasoch a so svojimi pohybmi ako spartakiádny atlét (čo mimochodom silno pripomínalo koncertnú prezentáci nórskej kapely Hurra Torpedo).

FM Belfast – live Sonar Reykjavik 15.02.2014


 

Spoločné vokály nemali taký mohutný súzvuk a intenzitu, skôr boli iba naznačné, než naplno využité. V prípade FM Belfast to až tak neprekáža, keďže je hlavné , aby sa všetci dobre bavili. Miestami to potom na javisku vyzeralo, akoby si hudobníci robili svoju vlastnú súkromnú párty.

FM Belfast – Underwear live Nu Spirit 2014


 

Ich koncertný prejav je často prirovnávaný k The Hives a je pravda, že ich elektro popová tvorba s bizarnými textami, má bližšie k švédskej scéne než k islandskej. O zvuk kapely sa postaral Árni Rúnar Hlöðversson, ktorý predviedol hotové syntetizátorové šialenstvo. Okrem elektronických slučiek, bolo možné počuť aj funky, synthpop a ku koncu koncertu aj dubstep. Rytmické nuancie pridal,  po celý čas stojaci,  Sveinbjörn Pálsson, ktorý sa  bubeníckymi paličkami triafal na menšiu zostavu bicích nástrojov, aj keď časť rytmických štruktúr išla z predprogramového nahratia v syntetizátoroch.

FM Belfast – We Are Faster Than You


Koncert, ktorý mal svojim charakterom bližšie k  párty, mal blahodárne účinky nielen na návštevníkov, ale aj na samotných muzikantov, ktorých ohúrila priateľská atmosféra bratislavského klubu Nu Spirit. Ak veríte na muzikoterapiu a pozitívne účinky hudby, nikdy si nenechajte ujsť koncert FM Belfast. Každý chmúr a depresiu zničia títo radostní  chlapíci a dámy, svojim pozitívnym až euforickým vystúpením.

| autor: Daniel

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img